Najbolje od hardvera i softvera u jednom

Inteligentne IP kamere E3 Serije
November 17, 2021
Robotizovani napredni autonomni sistemi
November 17, 2021

KOMPANIJA SYSTEH, KOJA JE NA TRŽIŠTU TEHNIČKE ZAŠTITE PRISUTNA VIŠE OD DVE DECENIJE, SA SVOJIM PARTNERIMA POSTAVLJA STANDARDE ZA INTELIGENTNA REŠENJA IZ OBLASTI SIGURNOSTI. U POSLEDNJE TRI GODINE NAROČITO JE FOKUSIRANA NA ANALITIČKA REŠENJA IZ OBLASTI VIDEO-NADZORA I NJIHOVU INTEGRACIJU.

Iskustvo u zajedničkom radu SysTeha i TVT-a, akumulirano u više od 15 godina partnerstva, rezultiralo je razvojem uređaja i softvera za prepoznavanje registarskih tablica i uspešnom primenom u više projekata. Prepoznavanje registarskih tablica je pametno rešenje prilagođeno mnogim situacijama u kojima postoji potreba za upravljanjem ovlašćenjem prolaza vozila kao što su kontrola kapija, nadzor puteva i upravljanje parkingom. TVT LPR kamera se oslanja na napredne tehnologije obrade slika i algoritam prepoznavanja tablica uz pomoć veštačke inteligencije. Identifikacija vozila nikada nije bila preciznija i u pogodnim uslovima u okruženju ona može dostići vodeći industrijski nivo po stopi prepoznavanja od 99%.

Tri godine razvoja

TVT je započeo usavršavanje LPR kamere pre više od tri godine i opredelio se za najnoviji Sony STARVIS senzor, koji je čvrsta osnova za maksimalan kvalitet slike tokom celog dana. Štaviše, uz najnapredniji algoritam obrade slike, ona poseduje i pametni kombinovani radni mehanizam ekspozicije, auto iris i automatsko pojačanje te fleksibilno podešavanje poput dnevnog i noćnog podešavanja parametra.
Kamera sadrži i globalno najbolji AI čipset, s najstabilnijim i najfleksibilnijim SOC dizajnom i računarskom snagom veštačke inteligencije od 1 TOPS-a, koji sa AI algoritmom, koji je TVT razvio, obezbeđuju visoki stepen tačnosti prepoznavanja automobilskih tablica u stvarnim scenarijima. U razvoju algoritma za bazu podataka evropskog formata tablica, kao i formata diplomatskih tablica, najznačajniju ulogu imao je deo tima inženjera SysTeha. Zahvaljujući tome, kamera ima kapacitet da ostvari najbolje rezultate u različitim uslovima. Čak i u oblastima sa slabim osvetljenjem, izazovnim uglovima ili neuobičajenim znakovima u registarskim oznakama TVT LPR kamere prepoznaju mnogo veći broj tablica i sa mnogo većom efikasnošću od konvencionalnih LPR sistema. U jednoj sekundi može da detektuje i prepozna bilo koju vrste registarske tablice iz jadranskih područja i drugih evropskih zemalja i to pri brzini vozila do 70 km/h.

Uspešna primena

Kamera je dostupna u box i bullet kućištima. Za bullet oblik postoje modeli od 2,8-12 mm, 7-22 mm i 5-50 mm, pa partneri i korisnici mogu birati između više opcija s obzirom na željeni položaj ugradnje i potrebnu udaljenost. U kombinaciji sa TVT-ovim NVR-om ili NVMS 2.0 softverom, LPR kamera može da ponudi odgovarajuće rešenje za upravljanje pristupom vozila, nadzor uživo, kreiranje bele i crne liste, čuvanje podataka, kao i pametnu pretragu prema broju tablice praćenu reprodukcijom. Kamere su savršeno prilagođene kontroli kapija poput onih na parkiralištima, automatizaciji pristupa privatnim kućama i naplatnim rampama, kontroli prometa na gradskim i seoskim putevima te upotrebi na benzinskim pumpama. U jednom od realizovanih projekata, u kojem su zajedno učestvovali razvojni timovi kompanija SYSTEH i TVT, kao i sertifikovani TVT partner i sistem integrator kompanija AMD electronics, model 9423A3-LR je integrisan u IP sisteme video nadzora i poslovni softver na više od 200 lokacija u tehničkim servisima širom Republike Srpske, pri čemu svaki servis ima mini CCTV sistem, dok je svih 238 LPR kamera integrisano pomoću API-ja s nezavisnim komercijalnim softverom.